Épületautomatizáció „okosítás” célja

Egy újépítésű ingatlannal szemben már olyan szintű energetikai elvárások vannak, hogy egészen komoly gépészeti rendszerrel kell ellátni őket. Ez azt is magával hordozza, hogy ezeket a rendszereket valamilyen vezérléssel kell ellátni. Ezeket a vezérléseket hagyományos villanyszereléssel már nagyon nehéz megoldani illetve nehéz felügyelni hacsak hagyományos relés megoldásban gondolkodunk.

Ugyan megvásárolható mindenféle önálló vezérlés amit kimondottan fűtés osztó-gyűjtők vezérlésére vagy éppen szellőztető rendszer vezérlésre hoztak létre de ezeket külön-külön megvenni sokkal drágább mint egy rendszerbe áldozni ami mindezeket egyben tudja kezelni. Ráadásul ezeknek az önálló rendszereknek saját alkalmazásuk van saját felügyelettel rendelkeznek ami azt eredményezi, hogy a ház minden funkciójához egy másik alkalmazást kell megnyitnunk.

Az okosotthonoknak az elsődleges feladata a tévhitekkel ellentétben NEM a telefonos alkalmazásból a fényforrások ki-be kapcsolgatása hanem az épület gépészeti, biztonságtechnikai, világítástechnikai rendszereinek automatizációja, felügyelete, és nem utolsó sorban az épületben élők komfort érzetének emelése.

Ebből adódóan a legfontosabb célja és előnye, hogy egyetlen rendszerbe integráltan képes ezeket a feladatokat ellátni és felügyelni. Ha internetre is felkötjük a rendszert akkor egyetlen alkalmazásból is láthatjuk a ház közüli IP kamerákat, a vagyonvédelmi rendszert, a fűtés- és hűtés szabályzást, árnyékolók állapotát és minden mást is amit rákötöttünk.

További előnye az egyszerű bővíthetőség akár vezeték nélküli eszközökkel. A szakmámban szoktuk mondani, hogy „kész program nincs csak leadási határidő”. Ezt átfordítva egy ingatlanra is ellehet mondani, hogy kész sosem lesz csak átadási, költözési határidő. Folyamatosan jönnek majd az igények, hogy ide is kellett volna egy konnektor, ezt a világítást innen is jó lett volna kapcsolni, vagy jó lett volna több ponton mérni a helyiségek hőmérsékletét és ezek alapján vezérelni a fűtést stb.. Hagyományos villanyszereléssel ezek utólagos megvalósítása sokkal bonyolultabb illetve költségesebb mert vésés nélkül nem kivitelezhető. 

Az okosotthon rendszerek megtérülését tehát abban célszerű mérni, hogy mennyivel egyszerűsíti meg az életet, mennyivel lett komfortosabb egy ilyen ingatlanban élni és mennyi plusz költséget spórol meg nekünk ha később valamit módosítani szeretnénk.

Az általam telepített rendszerek gyártóinak rövid bemutatása

Satel

https://www.satel.eu/hu/

SATEL egy 100%-ban lengyel tőkéjű cég, amely minőségi elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A SATEL cég termékeinek választéka mindenek előtt riasztóközpontokat, fény- és hangjelzéseket, érzékelőket, távfelügyeleti állomásokat, rádiós vezérlőket, képernyőosztókat, valamint tartalék tápokat tartalmaz.

A cég legfejlettebb központ családja az INTEGRA. Ez a rendszer nem csupán vagyonvédelmi feladatokat képes ellátni hanem komplett beléptetés vezérléseket és épületautomatizálási feladatokat is egyaránt.

Így kapunk egy olyan eszközt ami egy rendszerbe foglalva, integrálva ellátja a számunkra legfontosabb dolgokat. Ha az INTEGRA tudása kevésnek bizonyulna könnyedén integrálható egy magasabb szintű KNX rendszerbe is. 

KNX – LUXORLiving

www.luxorliving.hu

A KNX (korábbi nevén KONNEX, illetve EIB) immáron több mint 25 éves múltra tekint vissza. A KNX-et a ’90-es évek elején azzal a céllal hozták létre, hogy az épületen belüli alapvető szabályozási funkciókat – világítás-, redőnyvezérlés, valamint hűtés-, fűtés- és légtechnikai szabályozás – egy közös platformra hozzák. Ha ugyanis ezen szabályozó készülékek azonos nyelvet beszélnek, úgy lehetőség van az összehangolt működésükre.

Ez tehát egy világszabvány az épületautomatizálásban, amihez már szinte az összes villamosipari gyártó csatlakozott. Minden eszköz ami rendelkezik KNX logoval kompatibilis egymással ( közös nyelvet beszélnek ).

A LUXORliving a theben cég terméke, amit főként lakások, családi házak és társasházak épületautomatizációs feladatainak megvalósítása érdekében hoztak létre.
KNX alapokra épülő de önállóan is működő rendszerről van szó ami annyit jelent, hogy KNX rendszer kialakítása esetén is használhatjuk a LUXORLiving termékpalettát de önálló üzemben is tökéletesen működik.

Nem véletlen, hogy a Satel is ehhez a szabványhoz kívánt csatlakozni amikor KNX eszközöket kedzett el fejleszteni. Így gyakorlatilag korlátlan lehetőségekkel tudja felruházni az egyébként is nagy tudással rendelkező INTEGRA központját.

 

SATEL és LUXORLiving mobilalkalmazások

Természetesen a rendszer működéséhez nem szükséges mobilalkalmazás, sem pedig internet hozzáférés. A legtöbb tévhit talán ezzel kapcsolatban terjed hiszen vannak olyan „okos”-nak mondott rendszerek amik azzal kezdődnek, hogy rá kell tanítani őket az otthoni Wifi hálózatra. A Satel Integra központja és a KNX rendszerek teljes értékűen működnek szigetüzemű felhasználás esetén is. Az internetes hozzáférés csak egy feature, egy lehetőség.

SATEL KNX integrációja

Ha többet kíván megtudni ezekről a rendszerekről kérem vegye fel velem a kapcsolatot!